13 Ekim 2017 Cuma

Demir eksikligi

Demir eksikliği anemisi çeşitli nedenlere bağlı olarak vücuttaki demir miktarının normal değerlerin altında olmasıdır. Demir eksikliğinde demir depoları kan yapımı için yetersiz olduğu için anemi gelişir.
Normal erişkin bir insanda toplam vücut demiri 4 gram civarındadır. Vücutdaki demirin en önemli kısmı hemoglobinin yapısındadır. Yöresel ve ekonomik koşullara göre değişmekle birlikte ortalama bir diyette ortalama 10mg/gün demir vardır. Diyetteki demirin yüzde 10–15 ‘i emilir. Demir depolarının durumu ve kan yapım hızına göre emilen miktar 4–5 kat artabilir. Demir depolarının azalması halinde ince bağırsak da gerçekleşen demir emilimi azalır.
Demir eksikliğinin temel belirtileri; iştahsızlık, inatçı baş ağrıları, kol ve bacaklarda uyuşmalar, nefes darlığı, çarpıntı hissi, ağız ve dilde yanma hissi, dudak kenarında çatlaklar, yutma güçlüğü gibi problemlerdir. Çocuklarda, büyüme ve zihinsel gelişimde yavaşlama, huzursuzluk, uykuya eğilim, öğrenme ve davranış bozuklukları, enfeksiyonlara karşı direnç azalması görülür. Erişkinlerde unutkanlık, hareketle çabuk yorulma, kalp çarpıntısı, göğüs ağrısı görülür. Demir eksikliği olan gebelerde erken doğum, düşük kilolu bebek, doğum sonrası kan nakli ihtiyacı gibi durumlara neden olur.
Demir eksikliği, özellikle adet dönemleriyle birlikte kan kaybı yaşayan kadınları daha fazla olarak etkileyen ciddi bir sorundur. Tespit edilmesi için, hekiminizden tam kan sayımı istenmesi gereklidir. Sonuca göre hekiminiz size uygun demir takviyesini önerecektir. Ancak en doğru ve faydalı demir alımı beslenme ve uygun bir diyet ile olmaktadır.
Peki vücudumuzda demir eksikliği oluşmamasını sağlamak için diyet listemizde nelere dikkat etmemiz, nasıl beslenmemiz gerekir? Öncelikle, tein ve kafein içeren içecekleri (özellikle siyah çay ve koyu filtre kahve) mümkün olduğu kadar azaltmak, mümkünse midede sindirim sürerken tüketmemek gereklidir. Bu içecekler yiyeceklerle birlikte tüketildiğinde, bağırsaktaki demirin emilimini bloke edeceklerdir. Aynı şekilde, kalsiyum da demiri emilimini engellediğinden, süt ürünlerini de ana yemeklerle ve protein içeren gıdalarla birlikte tüketmemek yerinde olacaktır.
Hayvansal gıdalardan kırmızı sakatat en zengin demir kaynağıdır. Diğer yararlı gıdalar ise; kırmızı et, tavuk, yumurta, kabuklu deniz mahsulleri ve balıktır (en zengini somon). Bitkilerden ise buğday, mısır ve yulaf, taneli olduğunda demirden daha zengin durumdadır. Kuru üzüm, kuru kayısı, kuru erik, badem, fıstık, ceviz gibi kuruyemişler ile çekirdekler demir yönünden çok zengin olmamakla beraber yeterli düzeyde demir içerirler.
Diyetinizde belli bir kalori aralığında kalmak, aynı zamanda da demirden zengin beslenmek için, uzman diyetisyen tarafından hazırlanmış bir diyet yemek servisinden faydalanmak son derece yerinde olacaktır. Bunun için Diyemse Diyet Yemek Servisi websitemizdeki beslenme planları ve kalori miktarlarını inceleyebilirsiniz. Ayrıntılı bilgi için: http://www.diyemse.com/beslenme-plani
DEMİR EKSİKLİĞİNE DİKKAT
Demir eksikliği anemisi çeşitli nedenlere bağlı olarak vücuttaki demir miktarının normal değerlerin altında olmasıdır. Demir eksikliğinde demir depoları kan yapımı için yetersiz olduğu için anemi gelişir.
Normal erişkin bir insanda toplam vücut demiri 4 gram civarındadır. Vücutdaki demirin en önemli kısmı hemoglobinin yapısındadır. Yöresel ve ekonomik koşullara göre değişmekle birlikte ortalama bir diyette ortalama 10mg/gün demir vardır. Diyetteki demirin yüzde 10–15 ‘i emilir. Demir depolarının durumu ve kan yapım hızına göre emilen miktar 4–5 kat artabilir. Demir depolarının azalması halinde ince bağırsak da gerçekleşen demir emilimi azalır.
Demir eksikliğinin temel belirtileri; iştahsızlık, inatçı baş ağrıları, kol ve bacaklarda uyuşmalar, nefes darlığı, çarpıntı hissi, ağız ve dilde yanma hissi, dudak kenarında çatlaklar, yutma güçlüğü gibi problemlerdir. Çocuklarda, büyüme ve zihinsel gelişimde yavaşlama, huzursuzluk, uykuya eğilim, öğrenme ve davranış bozuklukları, enfeksiyonlara karşı direnç azalması görülür. Erişkinlerde unutkanlık, hareketle çabuk yorulma, kalp çarpıntısı, göğüs ağrısı görülür. Demir eksikliği olan gebelerde erken doğum, düşük kilolu bebek, doğum sonrası kan nakli ihtiyacı gibi durumlara neden olur.
Demir eksikliği, özellikle adet dönemleriyle birlikte kan kaybı yaşayan kadınları daha fazla olarak etkileyen ciddi bir sorundur. Tespit edilmesi için, hekiminizden tam kan sayımı istenmesi gereklidir. Sonuca göre hekiminiz size uygun demir takviyesini önerecektir. Ancak en doğru ve faydalı demir alımı beslenme ve uygun bir diyet ile olmaktadır.
Peki vücudumuzda demir eksikliği oluşmamasını sağlamak için diyet listemizde nelere dikkat etmemiz, nasıl beslenmemiz gerekir? Öncelikle, tein ve kafein içeren içecekleri (özellikle siyah çay ve koyu filtre kahve) mümkün olduğu kadar azaltmak, mümkünse midede sindirim sürerken tüketmemek gereklidir. Bu içecekler yiyeceklerle birlikte tüketildiğinde, bağırsaktaki demirin emilimini bloke edeceklerdir. Aynı şekilde, kalsiyum da demiri emilimini engellediğinden, süt ürünlerini de ana yemeklerle ve protein içeren gıdalarla birlikte tüketmemek yerinde olacaktır.
Hayvansal gıdalardan kırmızı sakatat en zengin demir kaynağıdır. Diğer yararlı gıdalar ise; kırmızı et, tavuk, yumurta, kabuklu deniz mahsulleri ve balıktır (en zengini somon). Bitkilerden ise buğday, mısır ve yulaf, taneli olduğunda demirden daha zengin durumdadır. Kuru üzüm, kuru kayısı, kuru erik, badem, fıstık, ceviz gibi kuruyemişler ile çekirdekler demir yönünden çok zengin olmamakla beraber yeterli düzeyde demir içerirler.
Diyetinizde belli bir kalori aralığında kalmak, aynı zamanda da demirden zengin beslenmek için, uzman diyetisyen tarafından hazırlanmış bir diyet yemek servisinden faydalanmak son derece yerinde olacaktır. Bunun için Diyemse Diyet Yemek Servisi websitemizdeki beslenme planları ve kalori miktarlarını inceleyebilirsiniz. Ayrıntılı bilgi için: http://www.diyemse.com/beslenme-plani

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder