MZİREN ANNELERDE BESLENME
Bebeklerin vücut ve ruh sağlığı için en uygun besin maddesi olan anne sütü, bebeklik döneminden sonra da bağışıklık sisteminin daha güçlü olmasını sağlıyor. Her anne, doğru beslenme ile bebeğe yeterli miktarda süt üretilebilmektedir.
Emzirme döneminde süt salgılanması ile ilgili hazırlıklar vücutta gebeliğin 6.-7. aylarında başlıyor. Emziklilik dönemi de biyolojik olarak gebelik döneminin devamı oluyor. Yeterli ve dengeli beslenen gebelerde deri altı yağ dokusundaki birikimler emzirme sürecinde süt yapımında kullanılıyor. Yani bebek için en uygun besin olan annenin salgıladığı süt, annenin aldığı besinlerin bir ürünü oluyor.
Anne Sütü İle Beslenme Kalitesi Arasındaki İlişki
Annenin emzirme dönemindeki beslenmesi; anne sütünün verimliliği ve bebeğin gelecekteki sağlığı açısından çok önemlidir. Bu dönemde emziren annenin günlük olarak fazladan 750 kalori alması gerekiyor. Ancak sağlıklı beslenme ilkeleri göz önünde bulundurularak, bu 750 kalori et, süt, tahıl ve yağ gruplarındaki gerekli vitamin ve minerallerden elde edilmeli. Dolayısıyla beslenme, bu ürünler arasında dengeli olarak dağıtılarak hazırlanmalı ve günlük alınan enerji 1800 kalorinin altına düşmemelidir. 1800 kalorinin altındaki enerji alımlarının annedeki süt salınım seviyelerini olumsuz yönde etkileyeceği unutulmamalıdır.
Emziren annede herhangi bir beslenme bozukluğu veya vitamin ve mineral konsantrasyonunda olumsuz bir durum varsa doktordan ve diyetisyenden yardım alması önerilmektedir.
Düzenli Protein Alımının Önemi
Gebelik ve emziklilik dönemi boyunca annenin düzenli protein tüketimi bebeğin gelişimi için oldukça önem taşıyor. Bu nedenle sıklıkla hayvansal ve bitkisel kaynaklı proteinlerin annenin beslenme programında yer alması gerekiyor.
Et ve et ürünleri ile kalsiyum yönünden zengin olan süt ve süt ürünlerinin gün içerisinde mutlaka tüketilmeli; demir, çinko, kalsiyum gibi minerallerden zengin, aynı zamanda enerji ihtiyacını karşılayabilecek, süt arttırıcı kuru meyvelere de mutlaka beslenme programında yer verilmesi gereklidir.
Anne sütünün yağ içeriği, beslenme tarzına bağlı olarak değişiyor. Ancak annenin günlük enerjisinin yüzde 25-30’unu yağlardan alması gerekiyor. Annenin beslenmesindeki çoklu doymamış yağ asitlerinin varlığı fetusun ve yeni doğan bebeğin retina ve beyin gelişimi için önem taşıyor. Bu nedenle annelerin, haftada 2 kez balık tüketmesi öneriliyor.
Yavaş, Ama Emin Adımlarla Zayıfla
Emzirme dönemindeki annenin ilk 3 ay süresince zayıflamak için diyet yapmaması gerektiğini söyleyen uzmanlar, 3. aydan sonra diyetisyen desteği ile yeterli ve dengeli bir sağlıklı beslenme programı uygulanarak ayda en fazla 2 kilo kaybının hedeflenebileceğini belirtiyorlar. Diyemse Diyet Yemek Servisi, anneliklerinin 3. ayını doldurmuş emziren annelere diyetisyen, uygun kalori aralığı ve beslenme planı konusunda yardımcı oluyor. Ayrıntılı bilgi ve fiyat listemiz için: diyemse.com/beslenme-plani adresini ziyaret edebilirsiniz
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder